Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z bitą śmietaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szkl
jajko 4 szt
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 2 łyżki
nutella 1/2 litra śliwkowej
śmietana 2 op Śnieżki
Żelatyna wieprzowa Prymat ok 3 łyżki
poncz

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bitą śmietaną

Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, wodę i na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę i piec ok 30 min w 180 stopniach.

Ciasto wystudzić, lekko nasączyć ponczem. Posmarować nutellą albo powidłami.

Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości wrzątku i przestudzić. Śnieżkę przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Do ubitej śmietany dodać przygotowaną żelatynę i jeszcze dokładnie ubić. Wyłożyć na posmarowane ciasto.
Można zalać polewą czekoladową albo galaretką, ja zasypałam wiórkami kokosowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 29.01.2017 10:30
uwielbiam ten przepis
Bożena Matuszczyk 28.01.2017 23:05
Super pyszne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak