Ciasto z bezą i orzechami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    4 szklanki
  • margaryna

    1 i 1/2 kostki
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • żółtko jajek

    6
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1
  • śmietana gęsta

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na przełożenie:
# 1 szklanka cukru
# 6 białek
# 1 opakowanie kremu karpatkowego
# 1 słoiczek (250g) powideł śliwkowych
# 15-20 dkg orzechów włoskich posiekanych
# 50 ml spirytusu
# parę kropli araku
# do kremu karpatkowego mleka 1/2 l i kostka margaryny lub masła

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto jak na pierogi, podzielić na 2 równe części i wylepić nim 2 takiej samej wielkości blachy( normalne standardowe. Ciasto posmarować powidlami. Białka ubić na sztywno dodając szklankę cukru i rozsmarować po powidłach. Pianę posypać orzechami i wstawić do nagrzanego pieca 180*C - upiec oba ciasta ok. 40 min.Następnie zrobić krem wg opisu na opakowaniu( ja dałam mniej Kasi o 1/4 kostki), dodać też do kremu spirytus i trochę araku.Przełożyć ostygnięte ciasto w następujący sposób.Na pierwszy placek wyłożyć krem karpatkowy, nakryć drugim plackiem odwróconym do góry nogami czyli bezą do środka. Lekko przycisnąć i polać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 22.04.2014 18:44
prezentuje się smakowicie !
caralajna 01.10.2013 07:35
nie jadłam takiego ciasta, ale brzmi smacznie
Motorek 26.07.2013 09:42
bardzo smaczne
PaniMISIOWA 09.10.2012 18:35
mam tylko jedno określenie: wspaniałe!
czekoladka_m 13.06.2012 18:34
u mnie nazywa się to pani Walewska:) Moje ulubione;):)
IZABELA29 25.05.2012 07:54
smakowicie wyglada
Grazyna0211 12.02.2012 14:02
super ciasto
ewaa 26.12.2011 12:36
pyszne
magduś83 27.11.2011 17:58
smaczne
ben-ka 10.10.2011 09:30
prześliczne!:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat