Ciasto wykwintne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • CIASTO BIAŁE

  • białka

    6 szt
  • cukier

    1,5 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 szkl
  • ocet

    1 łyżka
  • olej

    1/3 szkl
  • Ciasto żółte:

  • żółtka

    6 szt
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • olej

    1/3 szkl
  • Krem:

  • mleko

    1 i 3/4 szkl
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • margaryna

    1 szt
  • DODATKOWO:

  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • wrzątek

    0,5 szkl
  • cukier

    1 łyżka
  • galaretka agrestowa

  • biszkopty okrągłe

    1 opakowanie
  • polewa czekoladowa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto wykwintne foto
Ciasto jasne:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem.
Krok 2 - Ciasto wykwintne foto
Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie miksujemy.
Krok 3 - Ciasto wykwintne foto
Ciasto ciemne:
Żółtka i jaja ucieramy z cukrem do białości.
Krok 4 - Ciasto wykwintne foto
Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
Krok 5 - Ciasto wykwintne foto
Ciasto wykładamy na przemian kupkami na blachę 25/36 wyścieloną papierem do pieczenia.
Krok 6 - Ciasto wykwintne foto
Ciasto od góry tak na głębokość 1 cm mieszamy widelcem aby powstała taka nierówna mozaika jak na zdjęciu. Pieczemy do 35 minut w 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół.
Krok 7 - Ciasto wykwintne foto
Krem:
Budyń gotujemy na mleku z cukrami.
Krok 8 - Ciasto wykwintne foto
Chłodny budyń dodajemy do utartej margaryny lub masła jak kto woli.
Krok 9 - Ciasto wykwintne foto
Połowę masy wykładamy na przekrojony placek.
Krok 10 - Ciasto wykwintne foto
Biszkopciki nasączamy chłodnym ponczem przygotowanym z podanych składników.
Krok 11 - Ciasto wykwintne foto
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody. Odstawiamy do stężenia.
Krok 12 - Ciasto wykwintne foto
Na masę wykładamy nasączone biszkopciki a na nie mocno tężejącą galaretkę.
Krok 13 - Ciasto wykwintne foto
Na galaretkę dajemy resztę masy i przykrywamy ciastem.
Krok 14 - Ciasto wykwintne foto
Ciasto polewamy gdzieniegdzie polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (74)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 05.06.2014 12:45
kuszący placuszek
rutynka 15.04.2014 13:41
bardzo wykwintne! pychotka!:)
pawlito 15.02.2014 09:25
fantastyczne ciasto
fotoviderek 11.02.2014 17:19
Prezentuje się wybornie :)
ppaulina 13.12.2013 17:17
wygląda rewelacyjnie
mela25 04.12.2013 18:00
wygląda przepysznie
Malgorzata549 02.10.2013 14:05
upiekłam w sobotę - bardzo dobry
matesko 23.09.2013 13:13
smaczne ciasto
MarianM 22.09.2013 23:55
Kiedyś go piekłem, ale niestety beza w cieśnie mi się nie upiekła i była twarda jak żelatyna :/ Twój wygląda wspaniale .
as28 15.09.2013 08:34
mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat