Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto wiśniowe z kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dag
mąka tortowa 5 szklanki
cukier 1 i 3/4 szklanki
żółtko jajek 4 szt
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia waniliowy 2 łyżeczki
wiśnie bez pestek 1,5 kg
masło 1/3 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowe z kruszonką

Rozdrobnić margarynę nożem, wymieszać z czterema szklankami mąki, czterema żółtkami żółtka, 3/4 szklanki cukru, śmietaną, wanilią i zagnieść ciasto. Następnie włożyć na dwie godziny do zamrażalnika.

Przygotować dużą blachę (25x40cm), posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.

Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i zetrzeć na blachę na dużej tarce. Równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni blachy. Na wierzch ciasta ułożyć wydrylowane wiśnie i posypać cukrem oraz kruszonką zagniecioną z masła, reszty cukru cukru i mąki.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego DO 200 stopni na 10 min. następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, po godzinie i 10 min wyciągnąć.

ŻYCZĘ SMACZNEGO:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena1110 04.04.2014 09:48
musi być pyszne
Angelika10 17.09.2013 23:01
pyszne ciasto
gosia56 31.08.2013 13:28
pyszne ciasto
ana1 24.08.2013 09:17
super ciacho
mysza75 23.08.2013 12:22
Fajne ciacho :-)
gosia1988 23.08.2013 09:12
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak