Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto węgierskie

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 600 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2
cukier 50 g
cukier wanilinowy 1 opakowanie
śmietana 18 proc 8 łyżek
masło 140 g

Krem

mleko 1,5 l
mąka pszenna 15 łyżek
cukier 100 g
czekolada mleczna 75 g
kakao 2 łyżeczki
rum 3 łyżki

Polewa

masło 40 g
czekolada gorzka 100 g

Porada

Przepis znalazłam na mojewypieki.com i zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zmniejszając np. ilość cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto węgierskie

Ciasto:
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło lub margarynę i całość siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, śmietanę, jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na podzielić na 6 równych części. (Ja najpierw zważyłam ciasto i podzieliłam wartość na 6 dzięki czemu uzyskałam dokładną wagę każdego kawałka)

Prostokątną blachę o wymiarach 33 x 22 cm lub zbliżonych wyłożyłam papierem do pieczenia. Każdą część ciasta po kolei wałkowałam na cienki placek podsypując mąką. Formę z ciastem pieczemy ok. 13 - 15 minut (lub krócej) w temperaturze 180ºC, do lekko złotego koloru. W ten sam sposób pieczemy pozostałe 5 placków.

Krem:
1 L mleka wlewamy do większego garnuszka. Do mleka dodajemy cukier, czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do osobnego naczynia wlewamy pozostałe mleko, dodajemy z kakao, rum i mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy (lub miksujemy za pomocą blendera). Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z kakao, energicznie mieszamy i zagotowujemy jak budyń. Kiedy krem zgęstnieje, garnek zdejmujemy z palnika.

Blachę w której piekliśmy blaty wykładamy papierem lub folią i umieszczamy tam pierwszy z placków. Na niego wykładamy część gorącego czekoladowego kremu, przykrywamy drugim plackiem itd. Ostatniego placka nie przykrywamy kremem! Jak ciasto ostygnie, odkładamy je w chłodne miejsce na 12 h lub całą noc, najlepiej obciążone, np. drewnianą deską.

Polewa
Następnego dnia masło wkładamy do małego garnuszka i topimy ja na niewielkim ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i lekko podgrzewając rozpuścić ją w maśle. Polewę ściągnąć z palnika i równo polewamy nim ciasto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 26.11.2015 06:07
bardzo smacznie wyglada
tomek18 22.10.2015 19:26
musi być przepyszne
VioletoweKucharzenie 20.10.2015 14:08
już czuję jego smak:-)
Maridka19 20.10.2015 10:15
ale świetne ciasto :)
Iwusia 19.10.2015 23:39
bardzo smaczne ciasto
Mama niejadka 19.10.2015 22:50
Super wygląda
wwwiolka 19.10.2015 22:50
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 19.10.2015 21:05
fajny przepis
Madzai 19.10.2015 18:38
Pięknie wygląda
paulina2157 19.10.2015 17:27
wygląda jak namalowane
Alex_M 19.10.2015 17:19
fajne ciacho :)
mirosława4 19.10.2015 16:40
apetycznie się prezentuje i zapewne jest pracochłonne :)
GOSIA18 19.10.2015 16:27
Apetyczne ciacho
Agnieszka-87-25 19.10.2015 15:45
piękne duze!
aginaa 19.10.2015 14:40
ale bym zjadła
irenka 19.10.2015 14:34
wygląda fajnie ,na pewno przepyszne ciacho
Damiano
Damiano 19.10.2015 13:16
Świetne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak