Ciasto walentynkowe z truskawkami

Ciasto walentynkowe z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,75 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0,25 szklanki
  • jajka

    5 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • truskawski

    250 gram
  • galaretka

    1 opakowanie
  • woda

    1 szklanka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mleko

    3 szklanki
  • masło

    0,75 kostki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • żółtka

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto walentynkowe z truskawkami foto
W celu wykonania biszkoptu naszego placka białka musimy oddzielić od żółtek. Oddzielone białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo w trakcie ubijania dodajemy cukier, żółtka i dalej miksujemy.
Krok 2 - Ciasto walentynkowe z truskawkami foto
Mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Przesianą mąkę powoli dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Do formy w kształcie serca wylewamy masę na ciasto i pieczemy w piekarniku w temp. 160-170 stopni przez około 30-40 minut. Po ostudzeniu należy przekroić na dwie części.
Krok 3 - Ciasto walentynkowe z truskawkami foto
Mleko, cukier, opakowanie budyniu waniliowego oraz żółtka musimy wymieszać w garnku. Zaczynamy gotować na małym ogniu do chwili aż masa stanie się gęsta.
Krok 4 - Ciasto walentynkowe z truskawkami foto
Należy zwracać uwagę na to aby się nie przypaliło i nie powstały grudki.
Krok 5 - Ciasto walentynkowe z truskawkami foto
W chwili zgęstnienia masy dodajemy miękkie masło i ucieramy pałką aż masa połączy się z masłem w gładką masę.
Krok 6 - Ciasto walentynkowe z truskawkami foto
Na dolnej części biszkoptu wykładamy pokrojone truskawki i wykładamy masę budyniową. Następnie przekładamy biszkoptem i ponownie wykładamy truskawki.
Krok 7 - Ciasto walentynkowe z truskawkami foto
Aby wykonać galaretkę należy zagotować 2 szklanki wody. W miseczce umieszczamy wodę i wsypujemy opakowanie galaretki. Całość mieszamy widelcem, aż się rozpuści. Aby galaretka byłą stężała i gotowa do zalania truskawek wystawiamy ją na balkon. Przełożone ciasto zalewamy tężejącą galaretką.
Krok 8 - Ciasto walentynkowe z truskawkami foto
Gotowy placek odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Serduszko walentynkowe z truskawkami jest idealnym prezentem walentynkowym. :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

22.10.2013 19:15
wygląda super

ONY_za_kare

23.02.2013 18:18
pyszne serduszko!

Botwinka

22.02.2013 12:27
świetne ciasto

Alex_M

21.02.2013 18:18
super!

LoLa

21.02.2013 16:39
to są słodkie walentynki:)

mysza75

21.02.2013 14:15
Piękne i smaczne ciasto :-)

aisoglam

20.02.2013 21:54
Miłośnie ;)

aisoglam

20.02.2013 21:54
Miłośnie ;)

angelika14

20.02.2013 21:07
przepyszne ciacho

Ola1984

20.02.2013 20:43
Idealne połączenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat