Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto w kratke z powidłami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
jajko 4 sztuki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 5 łyżek
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
dżem 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto w kratke z powidłami

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukry.Wymieszać.Dodać margarynę jajko i śmietanę.Zagnieść ciasto. Gotowe schłodzić w zamrażarce ok.10 minut. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Ciasto posmarować powidłami. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paski szerokości ok.3 cm. Paski ciasta ułożyć w szachownicę.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok.20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 18.08.2013 09:36
mniam ekstra
fotoviderek 14.04.2013 10:14
Ciacho pierwsza klasa :)
paulina2157 17.03.2013 11:15
uwielbiam tak domowo wygląda
Zosia1 22.02.2013 13:45
fajne z tą kratką
pycia9 02.02.2013 10:12
jak u mnie w pracy...
ElizaT 20.01.2013 15:44
super
EWI 31.12.2012 16:54
mniam
Cukiereczek13 31.12.2012 16:25
uwielbiam takie kruche ciasta ;)
Mysiunia 31.12.2012 13:52
Ile się piecze to ciasto?
parysek10 31.12.2012 12:08
bardzo podobają mi się takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak