Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto w 10 minut z kremem mascarpone, malinami i białą czekoladą
Przygotować krem.
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno i stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć paluszki francuskie.
(Ciastka można także dodatkowo ułożyć na bokach, aby powstało ich podwyższenie.)
Część paluszków, które pozostaną należy pokruszyć, a resztę odłożyć do dekoracji.
Na ciastkach ułożyć maliny (mrożone odmrozić i delikatnie odcedzić z nadmiaru wody/soku) oraz krem mascarpone.
Całość obficie posypać ciasteczkowymi okruchami z uprzednio posiekaną białą czekoladą i udekorować całymi paluszkami.
Gotowe ciasto nadaje się do bezpośredniego spożycia, ale można je również schłodzić w lodówce.