Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto w 10 minut z kremem mascarpone, malinami i białą czekoladą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tak, to ciasto powstało w 10 minut, no może w 12! Krem na bazie serka mascarpone, lekko kwaskowate maliny oraz biała czekolada i pysznie chrupiące ciasteczka francuskie tworzą naprawdę idealne połączenie.

Składniki:

Na formę o wymiarach 20 x 20 cm, krem:

serek mascarpone 250 gramów
śmietanka 36% 200 mililitrów
cukier puder 3 łyżki

Dodatkowo:

ciastka 200 gramów
maliny świeże 100 gramów
czekolada biała 60 gramów

Porada

Polecam użycie ciastek/paluszków francuskich. Ciasto widoczne na zdjęciach sfotografowałam po około 10 minutach chłodzenia, choć można ten etap pominąć lub wydłużyć, aby ciastka lekko zmiękły.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto w 10 minut z kremem mascarpone, malinami i białą czekoladą

Przygotować krem.
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno i stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.

Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć paluszki francuskie.
(Ciastka można także dodatkowo ułożyć na bokach, aby powstało ich podwyższenie.)

Część paluszków, które pozostaną należy pokruszyć, a resztę odłożyć do dekoracji.

Na ciastkach ułożyć maliny (mrożone odmrozić i delikatnie odcedzić z nadmiaru wody/soku) oraz krem mascarpone.

Całość obficie posypać ciasteczkowymi okruchami z uprzednio posiekaną białą czekoladą i udekorować całymi paluszkami.

Gotowe ciasto nadaje się do bezpośredniego spożycia, ale można je również schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 21:11
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak