Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto użądlenie pszczoły

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 6 sztuk
płatki migdałowe
cukier brązowy 2 łyżki

Krem

mleko 3,2% 0,5 litra
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 1 szklanka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania

Porada

Ciasto przed podaniem mocno schłodzić,lepiej się będzie kroiło.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto użądlenie pszczoły

Białka ubijamy na sztywno,ucierając dodajemy cukier puder i po żółtku.Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy.Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm.)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i brązowym cukrem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut.Ostudzony biszkopt kroimy na pół.
Z mleka odlewamy pół szklanki,wsypujemy budyń ,dodajemy jajko ,żółtka i miksujemy mikserem.Pozostałe mleko gotujemy ,dodajemy rozmieszane mleko z budyniem i gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości,ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Na dolną część biszkoptu wykładamy krem, przykrywamy drugim i lekko dociskamy.Ciasto schładzamy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 11.02.2016 17:50
skąd taka nazwa?
W poszukiwaniu inspiracji 30.06.2015 18:08
Intrygujące ciasto :)
Małgorzata Pin 30.06.2015 17:27
Fajna nazwa ciasta.
Wiesława1 30.06.2015 16:26
Fajny przepis
Mniam 30.06.2015 14:21
Wygląda bardzo apetycznie. Z taką pszczołą to ja się zaprzyjaźniam :)
mirosława4 30.06.2015 13:54
ciekawa nazwa
Ola1young 30.06.2015 12:54
mnie tez ciekawi ta nazwa
Krystyna32 30.06.2015 11:19
smaczne ciasto
Aleksandra/Olcia 30.06.2015 09:27
w liście składników zabrakło masła z kremu,już się ucieszyłam że można bez ale doczytałam w opisie że jednak jest potrzebne.ciasto piękne i apetyczne
Kasnaj 30.06.2015 09:07
smaczne ciasto
Ewelina1991 30.06.2015 09:03
pyszne ciasto
IZABELA29 30.06.2015 07:46
ciekawa nazwa
olkaaa 30.06.2015 07:31
fajny pomysł
inka2012 30.06.2015 07:24
cudownie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak