Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Usta Adama

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 250 g
cukier 150-200 g
kakao 3 łyżki
woda 5 łyżek
jajko 6
mąka pszenna 270 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
biszkopty okrągłe 300 g
marmolada 1/2 słoiczka (lub powideł)

Krem

mleko 400 ml
masło lub margaryna 200-250 g
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier 100 g

Polewa

margaryna 125 g
woda ciepła 2-3 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2-3 łyżki
śmietana 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Usta Adama

Margarynę, cukier, kakao, wodę doprowadzamy do wrzenia i często mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie biszkopty smarujemy marmoladą/powidłami i sklejamy do siebie. Układamy je równo w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach (38 x 24 cm lub zbliżonych) Białka oddzielamy od żółtek. Do ostudzonej masy dodajemy stopniowo żółtka, następnie dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy do masy kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciastem zalewamy przygotowane w formie biszkopty. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C przez 30-40 min. Upieczone ciasto studzimy. Ciasto można nasączyć dodatkowo 1 szkl wody z cytryną lub naparem z herbaty.

Budyń rozrabiamy w 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i 50 g masła. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń. Chwilę gotujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy małe porcje budyniu cały czas ucierając. Przygotowaną masę wykładamy równo na ostudzone ciasto i wkładamy

Margarynę, cukier, kakao przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na chwilę aby napęczniała. Śmietanę oraz żelatynę przekładamy do rondelka i mieszamy z masą kakaową. Ostudzoną polewą równo polewamy ciasto.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bubba 24.10.2022 11:56
Ciasto bardzo smaczne, ale biszkopt z biszkoptami wychodzi dość twardy. Koniecznie trzeba go nasączyć
ada.la 14.01.2016 12:12
pyszne ciasteczko
Alex_M 01.12.2015 21:14
apetyczne :)
wyattearp 30.11.2015 14:28
super usta
ania2610 30.11.2015 14:10
świetnie wygląda - usta takie całuśne :)
w mojej kuchni 30.11.2015 13:12
pyszne słodkości na deser
Aleksandra/Olcia 30.11.2015 12:38
ale bym schrupała takie usta :)
norweska20 30.11.2015 12:19
cos pysznego
magda1976 30.11.2015 11:13
Piękne ciasto
Krystyna32 30.11.2015 10:58
apetyczne ciasto
Malinka 30.11.2015 10:45
Ciasto prezentuje się cudownie, a takie usta to nie tylko do całowania... :)
Ewelina1991 30.11.2015 10:24
pyszne ciacho
Anna169Hosz 30.11.2015 10:21
Słodkie te usta:)
Czosnek&Chilli 30.11.2015 10:15
nazwa kozak haha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak