Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z truskawkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

masło 250 g, w temp. pokojowej
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
mąka 2 i 1/3 szklanki

Składniki na kruszonkę

masło 100 g
cukier 1/2 szklanki
mąka 1 szklanka

Dodatkowo

truskawki 35 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z truskawkami

Przygotowuję kruszonkę: masło roztapiam. Mąkę mieszam z cukrem, następnie dodaję ciepłe masło i mieszam do momentu uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki.
Ciasto: masło ucieram, następnie dodaję cukier i ucieram razem. Cały czas ucierając dodaję stopniowo i po kolei: jajka, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto wyrabiam do momentu uzyskania gładkiej masy. Gęstą masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Truskawki oczyszczam, myję i osuszam, kroję na połówki, wtykam w ciasto. Całość posypuję kruszonką. Piekę w 180 stopniach około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 26.03.2017 21:09
Dobre ciasto.
cukiereczek 26.03.2017 17:44
proste i smaczne i idealne do aromatycznej kawy
IZABELA29 26.03.2017 13:36
Takie pyszne
tobi1989 26.03.2017 13:35
Pyszności :)
Łukasz15 26.03.2017 13:32
Smaczne do kawusi
Ola1984 26.03.2017 13:13
Pysznie wygląda :) Lubię takie ciacha :)
dodi 26.03.2017 12:40
moje ulubione
jan_mag 26.03.2017 11:39
Wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak