Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z nektarynkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 320 gram
masło 170 gram
cukier kryształ 150 gram
jaja 4 szt
skórka cytrynowa 1/2 łyżeczki
aromat pomarańczowy kilka kropel
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
mleko 2% 3- 4 łyżki
nektarynki 5 szt
dżem pomarańczowy 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z nektarynkami

Kroki postępowania

1
- Masło utrzeć z cukrem.
- Białka ubić na sztywną pianę .
- Do utartego masła dodawać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ucierania.
- Dodać do masy na przemian mąkę z ubitą na sztywno pianą i mleko wymieszane z proszkiem do pieczenia,aromat pomarańczowy , skórkę cytrynową .
- Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć na blaszkę/ u mnie 22-30 cm/ wyłożoną papierem do pieczenia / boki wysmarować masłem/.
- Na wierzchu ułożyć obrane, pokrojone owoce .
Krok 1 - Ciasto ucierane z nektarynkami foto
2
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C i piec ok.45 min.
Krok 2 - Ciasto ucierane z nektarynkami foto
3
Dżem pomarańczowy /może być również morelowy lub brzoskwiniowy/ podgrzać. Ciepłym dżemem posmarować wierzch przestudzonego ciasta.
Krok 3 - Ciasto ucierane z nektarynkami foto
4
Ciasto kroić po przestudzeniu. Można podawać z dodatkiem bitej śmietany.
Krok 4 - Ciasto ucierane z nektarynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 01.10.2012 11:47
Ale pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak