Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Z domową marmoladą ciasto ucierane przypomina ciasto półkruche, marmolada zaciągnięta kisielem tężeje w pieczeniu i dobrze smakuje w wypieku..........SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marmolada

    500 gramów
  • kisiel truskawkowy

    1 opakowanie
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • margaryna

    15 dag
  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka krupczatka

    15 dag
  • margaryna

    15 dag
  • cukier

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marmolada domowa niskosłodzona (rzadka) jabłkowo-śliwkowa. Marmoladę ze słoika dać do miski, wymieszać z kisielem i zagotować mieszając, wystudzić.

Jajka, cukier, margarynę mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa ubita ma mieć grudkowatą konsystencję.

Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto.

Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić, na ciasto wyłożyć marmoladę wystudzoną, łyżką wyrównać.

Składniki na kruszonkę utrzeć mikserem na drobną kruszonkę i rozsypać na marmoladzie.

Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie dobrze ciasto wystudzić aby marmolada zastygła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

28.02.2019 13:20
Bardzo smaczne ciacho : )

Bożena Matuszczyk

28.02.2019 11:17
Fajnie to wszystko ujęłaś ,a ciasto smakowite.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat