Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką
Marmolada domowa niskosłodzona (rzadka) jabłkowo-śliwkowa. Marmoladę ze słoika dać do miski, wymieszać z kisielem i zagotować mieszając, wystudzić.
Jajka, cukier, margarynę mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa ubita ma mieć grudkowatą konsystencję.
Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto.
Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić, na ciasto wyłożyć marmoladę wystudzoną, łyżką wyrównać.
Składniki na kruszonkę utrzeć mikserem na drobną kruszonkę i rozsypać na marmoladzie.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie dobrze ciasto wystudzić aby marmolada zastygła.