Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Z domową marmoladą ciasto ucierane przypomina ciasto półkruche, marmolada zaciągnięta kisielem tężeje w pieczeniu i dobrze smakuje w wypieku..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

marmolada 500 gramów
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
jajko 4 sztuki
cukier 0.5 szklanki
margaryna 15 dag
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka krupczatka 15 dag
margaryna 15 dag
cukier 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

Marmolada domowa niskosłodzona (rzadka) jabłkowo-śliwkowa. Marmoladę ze słoika dać do miski, wymieszać z kisielem i zagotować mieszając, wystudzić.

Jajka, cukier, margarynę mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa ubita ma mieć grudkowatą konsystencję.

Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto.

Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić, na ciasto wyłożyć marmoladę wystudzoną, łyżką wyrównać.

Składniki na kruszonkę utrzeć mikserem na drobną kruszonkę i rozsypać na marmoladzie.

Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie dobrze ciasto wystudzić aby marmolada zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 28.02.2019 13:20
Bardzo smaczne ciacho : )
Bożena Matuszczyk 28.02.2019 11:17
Fajnie to wszystko ujęłaś ,a ciasto smakowite.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak