Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z brzoskwiniami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

masło 200 g
cukier 200 g
mąka pszenna 400 g
jajko 4 sztuki
likier kokosowy 100 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
brzoskwinie do smaku

Karmel

brązowy cukier 3 łyżki
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Masło ucieram z cukrem, aż utworzy się coś w rodzaju kruszonki, dodaję po jednym jajku i miksuję tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślanej i krótko miksuję. Na końcu wlewam likier kokosowy.
Blaszkę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, 1/3 ciasta rozprowadzam na spodzie
Krok 1 - Ciasto ucierane z brzoskwiniami foto
2
i posypuję kakao.
Krok 2 - Ciasto ucierane z brzoskwiniami foto
3
Wykładam drugą część ciasta, ponownie posypuję kakao, na wierzchu rozprowadzam trzecią część ciasta, którą pozostawiam białą. Na cieście układam połówki brzoskwiń.
Krok 3 - Ciasto ucierane z brzoskwiniami foto
4
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 min-do suchego patyczka.
Upieczone wyjmuję i zostawiam by przestygło.
Składniki polewy rozpuszczam na patelni i polewam letnie ciasto. Odstawiam , studzę i kroję na kawałki
Krok 4 - Ciasto ucierane z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 29.09.2015 12:28
Przepyszne ciasto! :D
Mama niejadka 29.09.2015 10:25
Super ciasto
bertpvd 29.09.2015 10:04
pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak