Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto truskawkowe na kruchym spodzie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 3 szkl,
cukier 1 szkl,
żółtko jajek 4 szt,
cukier waniliowy 1 op,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 3 łyżki ( kwaśna)
truskawki 600 g,

dodatkowo ;

cukier puder do posypania,

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowe na kruchym spodzie

Zagniatamy gładkie ciasto z mąki, cukru, żółtek, masła lub margaryny, cukru waniliowego, proszku do pieczenia oraz śmietany (śmietanę można zastąpić jogurtem typu Grecki.)

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

3/4 ciasta wykładamy na blaszkę i rozkładamy po całej powierzchni, resztę wkładamy do zamrażalnika.

Na cieście układamy oczyszczone ze szpatułek i umyte, osuszone truskawki ( duże dzielimy na połówki).

Na truskawki ścieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika na (grubych oczkach).

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 18.06.2017 07:50
pyszne ciasto
Konczi 17.06.2017 19:52
pysznie :)
Bernadeta1 17.06.2017 19:34
pyszne sezonowe ciasto
Bożena Matuszczyk 17.06.2017 13:10
Dziękuję;)
Ada-Gaba 17.06.2017 12:58
przepis na czasie
Edita 17.06.2017 11:56
fajne ciasto
gosia56 17.06.2017 10:57
super ciasto na czasie
mirosława4 17.06.2017 08:34
teraz na czasie
Ewa Wojtaszko 16.06.2017 22:09
pyszne bo z truskawkami :)
gusia1000 16.06.2017 19:17
Dobre , sezonowe ciasto.
w mojej kuchni 16.06.2017 19:04
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak