Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto truskawkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
mąka tortowa 2 szkl
oliwa 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
masa
śmietana 30% 600 g
truskawki
jagody
galaretka truskawkowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
cukier puder 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowe

Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywną pianę, następnie dodać szklankę cukru i ponownie ubijać do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo dodawać żółtka i chwilę ubijać. Następnie do jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać oliwę i delikatnie wymieszać. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 35 minut. Zostawić na kilka minut po upieczeniu w piekarniku, następnie wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Truskawki zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody a następnie dodać do truskawki. Śmietanę 30% ubić na sztywną pianę i dodać do niej zmiksowane truskawki, do masy dodać 2 łyżeczki cukru pudru (lub więcej według uznania). Biszkopt przełożyć masą truskawkową, na wierzch ciasta wyłożyć jagody a całość można zalać tężejąca galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 02.03.2014 13:22
Dobry przepis.
monisia1977 02.03.2014 12:30
fajne ciacho
Suonatar 02.03.2014 12:13
Uwielbiam domowe wypieki
everay 02.03.2014 11:36
pysznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak