Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
masło 82% 1 kostka
żółtko jajek 5 szt
cukier drobny 1/2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana kwaśna 1 łyżka OPCJONALNIE

Masa jogurtowa

jogurt grecki 1200 g
białko 5 szt
cukier drobny 3/4 szkl
budyń 2 op. smak MALINOWY

Dodatkowo

konfitura żurawinowa 1 słoik (260g)

Porada

Żurawinę możemy zastąpić dowolnym dżemem/marmoladą. Ja już piekłam z dżemem porzeczkowym i też bardzo wszystkim smakowało.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałki masła, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem na kruszonkę następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba i jest za suche dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (równe lub 45% i 55%), owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 1 - Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich foto
2
Schłodzony kawałek ciasta (jeśli są nierówne to ten większy) wałkujemy na wielkość dna formy (może być potrzeba lekkiego oprószenia mąką w czasie wałkowania) i wykładamy dno. Forma 23x28cm.
Krok 2 - Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich foto
3
Masa jogurtowa: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy aż całkowicie się w pianie rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy jogurty greckie i całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy wierzch, następnie ostrożnie rozprowadzamy żurawinę ze słoika (można lekko zmieszać z masą serową, aby bardziej ją było widać w cieście.
Krok 3 - Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich foto
4
Pozostały kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na grubych oczkach tarki na kruszonkę. Posypujemy całe ciasto.
Styropian pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni. Nad ciasto wkładamy pustą brytfannę, aby nie spalić kruszonki. Całkowicie studzimy przed krojeniem.
Krok 4 - Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 01.10.2016 23:57
Przepyszne ciasto :)
dorota w 28.01.2016 23:53
Wyszedł idealnie!
Stenka 28.01.2016 19:22
smaczne ciasto
cukiereczek 28.01.2016 17:06
wypiek palce lizać
Konczi 28.01.2016 15:45
cudne ciachunio
Agnieszka-87-25 28.01.2016 14:43
wysmienite ciasto
2milutka 28.01.2016 13:44
Fajny wypiek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak