Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich

Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • masło 82%

    1 kostka
  • żółtko jajek

    5 szt
  • cukier drobny

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietana kwaśna

    1 łyżka OPCJONALNIE

Masa jogurtowa

  • jogurt grecki

    1200 g
  • białko

    5 szt
  • cukier drobny

    3/4 szkl
  • budyń

    2 op. smak MALINOWY

Dodatkowo

  • konfitura żurawinowa

    1 słoik (260g)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich foto
Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałki masła, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem na kruszonkę następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba i jest za suche dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (równe lub 45% i 55%), owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2 - Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich foto
Schłodzony kawałek ciasta (jeśli są nierówne to ten większy) wałkujemy na wielkość dna formy (może być potrzeba lekkiego oprószenia mąką w czasie wałkowania) i wykładamy dno. Forma 23x28cm.
Krok 3 - Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich foto
Masa jogurtowa: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy aż całkowicie się w pianie rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy jogurty greckie i całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy wierzch, następnie ostrożnie rozprowadzamy żurawinę ze słoika (można lekko zmieszać z masą serową, aby bardziej ją było widać w cieście.
Krok 4 - Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich foto
Pozostały kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na grubych oczkach tarki na kruszonkę. Posypujemy całe ciasto.
Styropian pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni. Nad ciasto wkładamy pustą brytfannę, aby nie spalić kruszonki. Całkowicie studzimy przed krojeniem.
MałaMi89
Żurawinę możemy zastąpić dowolnym dżemem/marmoladą. Ja już piekłam z dżemem porzeczkowym i też bardzo wszystkim smakowało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 01.10.2016 23:57
Przepyszne ciasto :)
dorota w 28.01.2016 23:53
Wyszedł idealnie!
Stenka 28.01.2016 19:22
smaczne ciasto
cukiereczek 28.01.2016 17:06
wypiek palce lizać
Konczi 28.01.2016 15:45
cudne ciachunio
Agnieszka-87-25 28.01.2016 14:43
wysmienite ciasto
2milutka 28.01.2016 13:44
Fajny wypiek ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat