Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto słodka pokusa

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka

Masa w wafelkami

śmietana 30% 0,5 litra
baton 3 sztuki pokruszone batony kit kat
cukier puder 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Dodatkowo

kajmak 1 puszka
herbatniki 5-6 opakowań
śmietana 30% 0,5 litra
fix do śmietany 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
czekolada starta 100 gram

Porada

Bardzo smaczne i efektowne ciasto, przełożone pyszną masą śmietanową o smaku batona Kit Kat oraz masą kajmakową. Po przekrojeniu bardzo ładnie się prezentuje biszkopt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto słodka pokusa

Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Na końcu dodajemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao i miksujemy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, obydwie masy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blasze ukośnie paski, jeden pasek jasny i jeden ciemny i tak do wykończenia mas. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy 500 ml. schłodzonej śmietany, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę, na końcu dodajemy pokruszone batony Kit Kat, delikatnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopcie, na masę układamy herbatniki, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową, równomiernie rozsmarowujemy, układamy herbatniki, lekko dociskamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na wierzchu ciasta. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Forma 25x40cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 19.01.2017 22:06
Dziękuję :)
joannaa24 18.01.2017 18:28
Cudowne ciasto! :)
agnieszka214 18.01.2017 16:08
Takie ciasto jest kuszace
Mniam 18.01.2017 11:08
Rewelacyjne ciasto, takie lubię :)
Krystyna32 18.01.2017 08:01
bardzo apetyczne ciasto
Franciszek 18.01.2017 01:33
dobre do kawy
Iwusia 17.01.2017 22:35
ojjj słodka ta pokusa
Mama niejadka 17.01.2017 21:17
Pyszne ciasto
ben-ka 17.01.2017 20:36
Smaczne to ciasto zrobiłaś :)
Beatris 17.01.2017 20:14
Wygląda przepysznie, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
ania2610 17.01.2017 19:55
oj, kusi, kusi ta pokusa :)
IKrakowianka 17.01.2017 19:51
wygląda bardzo kusząco ;)
olkaaa 17.01.2017 19:16
bardzo fajne
Marta1986 17.01.2017 18:51
apetycznie wygląda
Edith85 17.01.2017 18:45
Smakowite ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak