Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowe z budyniem i kruszonką

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zarówno przygotowanie, jak i jedzenie tego ciasta to czysta przyjemność. Można go zrobić z każdymi owocami.

Składniki:

Ciasto:

masło/margaryna 250 g
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
mąka 4 szklanki
cukier 0.5 szklanki
kwaśna śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Budyń:

budyń śmietankowy 3 sztuki
mleko 5 szklanek
cukier 4 łyżki

Kruszonka:

cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżka
masło 60 g
mąka pszenna 0.5 szklanki

Dodatkowo:

śliwki węgierki 800 gramów
cukier puder do posypania 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowe z budyniem i kruszonką

Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, włożyć na kilka minut do lodówki.
Śliwki umyć, wypestkować, przepołowić.

Budyń:

W rondlu zagotować połowę mleka z cukrem, pozostałe mleko rozmieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.

Kruszonka:

Masło rozpuścić, ostudzić.
Do miski wsypać oba cukry, dodać mąkę i roztopione masło, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.

Blachę o wymiarach 40×26 cm wysmarować tłuszczem, wylepić dno i boki ciastem.
Ułożyć na cieście połówki śliwek, zalać śliwki gorącym budyniem, posypać kruszonką.
Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stop. piekarnika, piec przez ok. 60 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 18.02.2019 20:53
Bardzo lubię takie ciasta :)
danusia19671 18.02.2019 15:01
Bożenko przepyszne ciasto ;)
Bożena Matuszczyk 18.02.2019 11:03
Ciasto kusi smakiem i wyglądem, ja jeszcze całkowicie nie wyleczona.Masakra.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak