Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Solony karmel - jak go zrobić i z czym połączyć?

Solony karmel - jak go zrobić i z czym połączyć?

Słony karmel podbił serca cukierników i wszystkich tych, którzy nie stronią od słodkości. Łączenie słodkiego i słonego smaku wydaje się być niestandardowe, ale w tym przypadku smakuje wyśmienicie i pasuje do wielu dań – szczególnie tych z kategorii słodkich. Słony karmel to nic innego, jak połączenie podstawowego składnika karmelu - zrobionego z cukru i wody, w której musi się rozpuścić z odrobiną soli. By nadać słonemu karmelowi delikatności, należy wzbogacić przepis odrobiną śmietanki kremówki oraz masła. Uważajcie tylko, bo przygotowaniu tej pyszności, ciężko będzie Wam się od niego oderwać!

Jak zrobić słony karmel?

Przyrządzenie słonego karmelu zajmuje dosłownie kilka minut, a ten smak zapamiętacie na bardzo długo! Wystarczy przygotować go raz, by pokochać na zawsze! Solony karmel dzięki swojej kremowej konsystencji może być dodatkiem do deserów i przekąsek, ale coraz częściej można spotkać desery, lody, czekolady i inne słodkości o smaku słonego karmelu. Co ważne, po przygotowaniu słonego karmelu nie musicie zjadać go całego (chociaż pokusa jest duża) od razu. Słodko-słony krem możecie przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. Z pewnością w niej zgęstnieje, ale przed jego użyciem wystarczy podgrzać i gotowe! Uważajcie tylko aby go nie spalić!

Słony karmel jest banalnie prostą w przygotowaniu kwintesencją słodko-słonego smaku. Można przygotować go w różnych proporcjach, ale składniki pozostają niezmienne. Do przygotowania słonego karmelu będziecie potrzebowali:

200 g cukru

50 g cukru waniliowego

50 ml wody

100 g masła

Szczyptę soli morskiej gruboziarnistej Prymat

200 ml śmietanki kremówki 30%

Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, spróbujcie zamienić tradycyjne masło zamiennikiem roślinnym, czyli np. kremem orzechowym.

Jaką sól wybrać do przygotowania słonego karmelu?

Każdy składnik wchodzący w skład przepisu jest niezwykle ważny, ale cukier i sól odgrywają tutaj podstawową rolę. Do przygotowania słonego karmelu, możecie użyć zarówno soli o drobnoziarnistej gramaturze jak i te gruboziarnistej. Sięgnijcie po sól himalajską o różowym zabarwieniu, czy. Do dekoracji deseru ze słonym karmelem wykorzystajcie duże, widoczne kryształki soli gruboziarnistej.

Do czego przygotować słony karmel? 

Po przygotowaniu słonego karmelu macie ochotę pochłonąć go w całości? Nic dziwnego! Wstrzymajcie się jednak i wzbogaćcie nim swoje ulubione desery!

Solony karmel świetnie sprawdzi się jako polewa tortów, ciast, w tym szarlotki i różnorodnych serników, kruchych ciasteczek i innych smakowitych deserów!

Nie zapominajmy o tym że solony karmel świetnie komponuje się z lodami waniliowymi, bakaliowymi czy orzechowymi, które dodatkowo możecie udekorować orzeszkami ziemnymi lub włoskimi. Jeśli uwielbiacie podjadać słodkie przekąski do ulubionego serialu, możecie przygotowany popcorn polać tą słodko-słoną polewą.

Pomyślcie teraz o wyjętej prosto z piekarnika szalotce podanej z gałką lodów waniliowych i polanych solonym karmelem... ach niebo w gębie!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak