Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Shrek

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa budyniowa

budyń waniliowy 2 sztuki
sok Kubuś zieny 700 ml.

Masa śmietanowa

śmietana 30% 500 ml.
galaretka agrestowa 1 sztuka

Dodatkowo

galaretka agrestowa 2 sztuki
papier do pieczenia

Porada

Ciasto przed podaniem najlepiej mocno schłodzić , będzie się lepiej kroiło.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Shrek

Białka ubijamy na sztywno,ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku,na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,ucieramy.Dno tortownicy o średnicy 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia,wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut .
Budyń mieszamy w 3/4 szklanki soku.Pozostały sok zagotowujemy i gotujemy budyń.Gorącą masę rozsmarowujemy na biszkopcie.Po ostygnięciu na zimny budyniu rozkładamy równomiernie delicje ,czekoladą do góry.
Galaretką rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy.Masę wykładamy na delicjach.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody,odstawiamy do ostygnięcia.Tężejąca wylewamy na masę śmietanową.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak