Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serowo-makowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa makowa

jajko 6 sztuk
mak 25 dag
cukier 30 dag
mąka 4 łyżki
rodzynki
orzechy włoskie
aromat rumowy
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

masa serowa

ser biały 60 dag
masło 15 dag
cukier puder 40 dag
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia niecała łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
konfitura morelowa
migdały do dekoracji

Porada

34 na 20 blacha.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowo-makowe

1. Mak: Mak wypłukać, zalać zimną wodą i zagotować, odstawić do ostygnięcia. Następnie mak dokładnie osączyć na sitku i zmielićdwukrotnie. Utrzeć żółtka, cukier, mąkę i proszek, pod koniec dodać mak oraz pianę z białek. Ser: Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać ser uprzednio zmielony takze dwukrotnie , dodac mąkę ziemniaczaną i pianę z białek. Formę /ok. 34x23cm/ wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść łyżką na przemian obok siebie raz masę serową a raz makową,tak by powstały fale. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 st.C Gdy przestygnie na wierzchu rozsmarowac konfiture morelowa i posypac wierzch mogdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 18.11.2015 19:41
niesamowite ciacho :D
mysza75 18.11.2015 17:03
jakie fajne ciacho do zajadania mniam
Krystyna32 18.11.2015 08:14
pyszności :)
Ewelina1991 18.11.2015 08:00
wspaniały wypiek
Habibi 18.11.2015 07:31
jak ja lubię takie ciasta :)
Krzysztof15 18.11.2015 05:59
pyszne ciacho
gusia1000 18.11.2015 00:04
Pod mój smak.
Megg 17.11.2015 22:59
super smaczne ciacho
jasiek 17.11.2015 21:49
doskonały deserek
anemon 17.11.2015 21:14
Smaczne połączenie.
Mama niejadka 17.11.2015 21:10
Pyszny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak