Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowo jabłkowe
Zmielony ser biały łączymy z masłem i cukrem, dodajemy budynie wymieszane w mleku. Całość stawiamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5 min (pamietamy o mieszaniu, aby sie nie przypaliło). Ciepłą mase serową przekładamy na biszkopty, po lekkim przestudzeniu, na masie układamy kolejna wartwę biszkoptów.
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Obrane ze skórki jabłka kroimy w drobną kostkę i podgrzewamy aż zmiękną. Do gorących jabłek dodajemy galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Wykładamy na biszkopty.
Ciasto wkładamy do lodówki.
Galaretki przygotowujemy wg informacji na opakowaniu. Zimną, lekko stężałą galaterkę wylewamy na jabłka. Ponownie wkładamy do lodówki na min 2h (najlepiej na całą noc).