Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serduszko

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 12 dag
cukier 12 dag
cukier waniliowy 1 op
jajko 3 szt
twaróg 40 dag
sok z cytryny 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
mąka pszenna 12 dag
budyń waniliowy 1 op
mleko 3,2% 100 ml

Dekoracja

cukier puder 15 dag
owoce
perełki cukrowe
pisak cukrowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serduszko

Masło utrzeć mikserem, stopniowo dodawać cukier, jajka i cukier waniliowy. Do ucieranej masy dodawać po łyżce twarogu, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem, przesiać do ciasta. Wlać mleko, ucierać jeszcze przez chwilę.
Formę w kształcie serca natłuścić, wysypać mąką, wlać ciasto i piec 50-60 minut w temp 170-190stC. Upieczony sernik przestudzić w formie. Deskę kuchenną przykryć arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto ostrożnie wyjąć na deskę, ostudzić. Uwaga: podczas stygnięcia sernik może lekko opaść.
Cukier puder przesiać przez sitko, utrzeć z 3-4 łyżkami ciepłej wody na gęstą masę. Polukrować ostudzone ciasto. Boki sernika przybrać kolorowymi perełkami. W tym celu ustawić sernik na arkuszu papieru do pieczenia, wokół rozsypać perełki, a następnie unieść papier i docisnąć go do ciasta. Na środku sernika wypisać życzenia dla solenizanta, za pomocą malej foremni powycinać serduszka z przygotowanych owoców i ułożyć je na wierzchu ciasta. Ozdobić wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak