Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Rubinowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jaja 7 szt
cukier puder 1 szklanka
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

KREM

krem do tortów śmietankowy 2 szt
masło 2 łyżki
śmietana 30% 200 ml

DODATKOWO

dżem porzeczkowy 2 słoiki
wódka 100 ml
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Rubinowe

Kroki postępowania

1
Aby przygotować biszkopt jaja wybij do misy miksera oddzielając białka od żółtek. Białka ubij na sztywno razem z cukrem.
Do ubitych białek dodaj żółtka i w dalszym ciągu całość miksuj.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia.
Mąkę wsyp do misy miksera.
Na samym końcu dodaj kakao i całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz przez około 50 - 60 minut.

Wystudzone ciasto przekrój na pół i nasącz alkoholem wymieszany z wodą.
Krok 1 - Ciasto Rubinowe foto
2
Aby przygotować krem do misy miksera wlej śmietanę 30 % i zacznij ubijać, stopniowo dosypuj krem w proszku o smaku śmietankowym.
Gdy masa będzie prawie gotowa dodaj do niej dwie łyżki miękkiego masła. Całość miksuj do uzyskania jednolitej, aksamitnej masy.
Krok 2 - Ciasto Rubinowe foto
3
Połowę przygotowanego kremu wyłóż na nasączony wcześniej biszkopt i dokładnie rozprowadź.
Na warstwę kremu połóż drugi blat ciasta biszkoptowego i rozsmaruj pozostały krem.
Krok 3 - Ciasto Rubinowe foto
4
Na samym wierzchu na warstwie kremu równomierne rozsmaruj dżem porzeczkowy.
Ciasto odstaw w chłodne miejsce.

Smacznego! :)
Krok 4 - Ciasto Rubinowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 03.03.2015 07:39
ekstra ciasto
patryska76 28.02.2015 14:32
Dlaczego galaretkę ? I dlaczego galaretka poprawiłaby wygląd tego ciasta ? :-)
Jagódka77 28.02.2015 13:22
ciasto na pewno pyszne
pestka 10.02.2015 13:14
bardzo smaczne ciasto
Ada-Gaba 05.02.2015 12:31
pyszne ciasto
mirosława4 05.02.2015 12:18
super to ciasto , przepis warty wypróbowania
mysza75 05.02.2015 10:52
jakie fajne ciasto
Krystyna32 05.02.2015 09:37
bardzo apetyczne
Magula 05.02.2015 09:12
chętnie bym zjadła takie
marenka 05.02.2015 08:17
Fajne ciacho;)
Krzysztof15 05.02.2015 06:35
wyglada apetycznie
misia53 04.02.2015 23:25
a ja do tego dzemu dodałabym galaretkę , wyglądałoby efektowniej choć smaczne to z pewnościa jest
Cynamonka 04.02.2015 22:29
Ciasto bardzo fajne, ale myślę, że jeszcze lepsze będzie jeśli krem zrobi się taki swój, domowy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak