Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,, Rafaello ''.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt pierwszy

jajko 4 sztuki
cukier pół szklanki
mąka tortowa pół szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Biszkopt drugi

jajko 4 sztuki
cukier pół szklanki
mąka tortowa pół szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Biszkopt z białek

białko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
olej 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka tortowa 4 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 plaskie łyżeczki

Krem

żółtko jajek 3 sztuki
mleko 2 i pół szklanki
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
margaryna kostka 25 dag
wiórki kokosowe 15 dag
ajerkoniak pół szklanki

Dodatkowo

wiórki kokosowe 5 dag
herbatniki 64 sztuki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm. Margaryny najlepiej użyć ,, Kasi''.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,, Rafaello ''.

Kroki postępowania

1
Biszkopty:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.

Biszkopt z białek:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
Krok 1 - Ciasto ,, Rafaello ''. foto
2
Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy na puszysty krem.
Krok 2 - Ciasto ,, Rafaello ''. foto
3
Jeden biszkopt smarujemy kremem, układamy warstwę herbatników ( 4 rzędy po 4 sztuki ), smarujemy kremem i znów układamy warstwę herbatników, smarujemy kremem i kładziemy biszkopt z białek. Biszkopt z białek smarujemy kremem i układamy warstwę herbatników, smarujemy kremem i kładziemy drugi biszkopt. Biszkopt smarujemy krem i układamy warstwę herbatników. Herbatniki smarujemy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przełożone ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.
Krok 3 - Ciasto ,, Rafaello ''. foto
4
Gdy ciasto stężeje kroimy je w kostki. Powinno nam wyjść 16 sztuk.
Krok 4 - Ciasto ,, Rafaello ''. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 27.05.2016 17:20
Dziękuję i zapraszam:) Fakt wyszło mi bardzo wysokie;)
Justi2401 27.05.2016 14:53
Wow jakie wysokie :) Super!
Krystyna32 27.05.2016 13:11
bardzo apetyczne
Wacław 27.05.2016 12:54
przepyszne ciacho :-)
Babeczka35 27.05.2016 12:09
Dziękuję:)
Janina 27.05.2016 11:06
Fajny przepis, smaczne ciasto;))
dodi 27.05.2016 10:49
pyszne ciacho
RenataZ-et 27.05.2016 09:20
uwielbiam takie ciasta :)
gosia56 27.05.2016 09:07
pyszne ciasto;)
Ewelina1991 27.05.2016 08:56
świetny wypiek!!
Alex_M 27.05.2016 08:37
dobre ciacho
Babeczka35 27.05.2016 07:51
Dziękuję:)
pestka 27.05.2016 07:15
pyszne ciasto
Franciszek 27.05.2016 00:17
pyszne do kawy
Babeczka35 27.05.2016 00:04
Dziękuję:)
gusia1000 26.05.2016 23:00
Bardzo dobre ciasto.
ania2610 26.05.2016 19:27
przepyszne jest to ciasto, bardzo lubię :)
Urszula Świeca 26.05.2016 19:09
Wspaniałe ciasteczko.))
Benita 26.05.2016 19:09
mniam...rewelacyjne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak