Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto rabarberowo-truskawkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier puder 2 łyżki
masło 1/2 kostki
cukier 3/4 szklanki
mąka 1/4 szklanki
żółtko jajek 6
śmietana 30% 1 szklanka
rabarbar 4 szklanki
truskawka 4 szklnki
białko 6
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto rabarberowo-truskawkowe

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem( 2 łyżki) i posiekanym masłem, aż utworzą się drobne grudki – tak jak na kruszonkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i jej dno wylepić przygotowaną mieszanką, dobrze wciskając ją w dno formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka roztrzepać, wymieszać ze śmietanką i połączyć z suchymi składnikami. . Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód.
Piec w temperaturze 180ºC, przez około godzinę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier, a następnie wyłożyć na upieczone ciasto. Całość piec jeszcze przez około 10 - 15 minut, aż beza się zrumieni.

Smacznego:-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 11.01.2013 08:26
pycha
gusia1000 09.09.2012 00:11
Znakomitość.
kaja1991 07.09.2012 08:09
tylko rabarbar obierzmy dok?adnie z tych niteczek.
BeataJ 05.09.2012 21:25
uwielbiam połączenie tych smaków
jolanta19 05.09.2012 19:28
super
kaja1991 05.09.2012 19:15
smaki lata

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak