Ciasto przekładane czekoladowo-bananowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt kakaowy

    z 5 jaj
  • śmietana 30%

    2 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • cukier puder

    6 łyżek
  • czekolada mleczna

    150 g
  • sok z cytryny

    4 łyżeczki
  • kawa z mlekiem i cukrem

    1 szklanka
  • banan

    5 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Nasączyć obydwa blaty ostudzoną kawą z dodatkiem mleka oraz posłodzoną.

Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodać do śmietanki. Około 1/3 masy odłożyć na bok, do reszty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.

Ciasto przekroić na dwie części.Na pierwszy blat rozsmarować dżem, banany przeciąć wzdłuż i wyłożyć spód ciasta (ja cześć łamałam na pół) Skropić sokiem z cytryny, a następnie wyłożyć masę śmietankowo - czekoladową. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Na sam wierzch wyłożyć odłożoną część śmietanki. Ozdobić resztą startej czekolady. Schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gosia32 06.09.2011 11:19
super
Sarenka 02.07.2011 17:14
Pycha!
Sarenka 02.07.2011 17:14
Pycha!
eli82 03.03.2011 09:08
super
ilonkowy 15.02.2011 21:18
super ciacho! uwielbiam banany;)
Iwona51 03.02.2011 20:33
tylko kawka do tego i rewelacja
aguus 06.01.2011 13:59
czekoladowo-bananowe... Rewelacja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat