Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto porzeczkowe.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier kryształ 1 i 2/3 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mleko 2% 5 łyżek
masło roślinne 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
czerwone porzeczki lub czerwone na pół z czarnymi 75 dag
sól do smaku szczypta
sok z cytryny 2 łyżki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto porzeczkowe.

Białka schładzamy. Żółtka ucieramy z 2/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Masło roztapiamy, studzimy, wlewamy z mlekiem do ciasta, mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Porzeczki myjemy i osuszamy. Białka mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Miksujemy, powoli dosypując pozostały cukier. Gdy piana będzie gęsta, mieszamy z porzeczkami i rozsmarowujemy na cieście. Pieczemy jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak