Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pomarańczowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 175 gram
cukier puder 175 gram
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 220 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 2 łyżki
skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy
sok pomarańczowy 8 łyżek
aromat pomarańczowy kilka kropel

Lukier

cukier puder
sok pomarańczowy

Porada

Ilość składników na lukier pozostawiam do wyboru, bo jedni wolą więcej, inni mniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pomarańczowe

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy 1 jajko i część mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Powtarzamy ten krok jeszcze dwa razy, a następnie dodajemy mleko, skórkę z pomarańczy, sok i aromat.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez godzinę (do próby suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C.
Składniki lukru mieszamy. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polewamy je lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 30.04.2015 08:09
bardzo smaczne
monika141 22.10.2014 13:47
smaczne ciasto
Ola1984 22.10.2014 10:35
Pięknie wygląda i jestem pewna, że równie dobrze smakuje.
Wiktoria29 22.10.2014 09:27
musi świetnie pachnieć i smakować
Habibi 21.10.2014 23:07
Fajny kolorek :) Bardzo lubię ciasta o cytrusowym aromacie :)
Jadwiga/Jaga85 21.10.2014 22:30
Piękny kolorek !
inka2012 21.10.2014 20:40
apetycznie wygląda :)
irenka 21.10.2014 19:56
ale pyszne ciacho
monikalangier 21.10.2014 16:11
uwielbiam takie ciasto
Czyki 21.10.2014 15:39
Pyszne ciasto :)
Megg 21.10.2014 15:31
super takie słoneczne ciacho :-)
aisoglam 21.10.2014 15:27
Smakowicie się prezentuje ')

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak