Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pistacjowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
sól 1 łyżeczka
orzechy pistacjowe 25 dag
masło 25 dag
cukier 3,5 szkl
woda letnia

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pistacjowe

Z maki, soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować je na około 20 cienkich placków o wielkości formy do pieczenia i zostawić do wyschnięcia. Orzechy grubo posiekać i wymieszać z połową szklanki cukru. Masło rozpuścić. Lekko natłuścić formę. Dziesięć placków układać na sobie smarując kolejno masłem. Następnie rozłożyć orzechy i resztę placków posmarowanych masłem. Całość pokroić na kwadraty i zalać reszta masła. Piec na złoto w 180 stopniach. Z 3 szklanek cukru i 1,5 szklanki wody ugotować syrop. Zimne ciasto zalać syropem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.01.2013 23:38
ciekawy przepis,muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak