Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO PIEGUSEK

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 10 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
cukier puder 10 dag
margaryna 10 dag
mak 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
mleko 1/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

DEKORACJA

polewa czekoladowa 1 opakowanie

DODATKI

tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO PIEGUSEK

Żółtka oddzielić od białek, margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą masę.
Gdy krem bedzie puszysty dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając, połączyć z mlekiem.
Makę wymieszać z makiem i sodą, wsypywać do masy ucierając.
Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie domieszać do masy.
Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto.
Piec 40 minut w temp. 200 stop. C.
Wystudzić.
Polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak