Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Paznokieć"

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na ciasto paznokieć. To ciasto to kruche placki z bezą, dżemem i płatkami migdałów, przekładane kremem krówkowym.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 2,5 szklanki
margaryna 300 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 3 sztuki

Wierzch ciasta paznokieć:

dżem 400 gramów
białko 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki

Krem z masą krówkową:

masło 200 gramów
kajmak 400 (puszka) gramów
płatki migdałowe 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Paznokieć"

Przepis na ciasto o dość nietypowej nazwie - paznokieć. Ciasto to kruche blaty, pieczone z dżemem i patkami migdałów. Robiąc to ciasto użyj kwaśnego dżemu (np. z czarnych porzeczek), żeby przełamać słodycz kremu krówkowego. Ciasto potrzebuje leżakować, przynajmniej jeden dzień (noc) przed podaniem.

Na ciasto paznokieć, będziesz potrzebować blaszkę o wymiarach 23x23 cm.

Ciasto:

1. Margarynę należy wyjąć wcześniej, aby nie była twarda. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części. Wałkujemy każdą cienko, najlepiej na papierze do pieczenia i wkładamy na blaszkę o wymiarach 22x32. Wszystkie placki smarujemy dżemem.

2. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż będzie szklista.
Każdy placek ciasta smarujemy delikatnie pianą, wyrównując wierzch. Na jednym placku na pianę wykładamy migdały. Pieczemy po ok. 15 minut w 180°C (czas pieczenia może się zmienić w zależności od piekarnika).

3. Placki studzimy. Papier zdejmujemy gdy ostygną, gdyż ciepłe są bardzo kruche i mogą się połamać.

Krem z masy krówkowej:

1. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masę krówkową i ucieramy do połączenia składników.

2. Kremem przekładamy placki, tak aby ten z migdałami był na wierzchu. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, najlepsze jest na drugi dzień.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ulcia76 22.04.2023 16:55
Dlaczego nie chcą mi się upiec placki z dżemem i bezą?
dodi 04.07.2017 12:47
apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak