Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Paznokieć"
Przepis na ciasto o dość nietypowej nazwie - paznokieć. Ciasto to kruche blaty, pieczone z dżemem i patkami migdałów. Robiąc to ciasto użyj kwaśnego dżemu (np. z czarnych porzeczek), żeby przełamać słodycz kremu krówkowego. Ciasto potrzebuje leżakować, przynajmniej jeden dzień (noc) przed podaniem.
Na ciasto paznokieć, będziesz potrzebować blaszkę o wymiarach 23x23 cm.
Ciasto:
1. Margarynę należy wyjąć wcześniej, aby nie była twarda. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części. Wałkujemy każdą cienko, najlepiej na papierze do pieczenia i wkładamy na blaszkę o wymiarach 22x32. Wszystkie placki smarujemy dżemem.
2. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż będzie szklista.
Każdy placek ciasta smarujemy delikatnie pianą, wyrównując wierzch. Na jednym placku na pianę wykładamy migdały. Pieczemy po ok. 15 minut w 180°C (czas pieczenia może się zmienić w zależności od piekarnika).
3. Placki studzimy. Papier zdejmujemy gdy ostygną, gdyż ciepłe są bardzo kruche i mogą się połamać.
Krem z masy krówkowej:
1. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masę krówkową i ucieramy do połączenia składników.
2. Kremem przekładamy placki, tak aby ten z migdałami był na wierzchu. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, najlepsze jest na drugi dzień.