Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Pawełek
Białka ubijamy na pianę, dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do uzyskania bezy. Dodajemy żółtka i chwilę na wolnych obrotach miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do piany, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Formę do pieczenia (wym. ok. 25x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy, a następnie ściągamy papier do pieczenia.
Przygotowujemy krem: do rondelka przekładamy połamaną czekoladę, batoniki, cukier i wlewamy mleko. Całość podgrzewamy do zagotowania, aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy do uzyskania puszystej masy, dodajemy stopniowo całkowicie wystudzoną masę czekoladową i miksujemy do połączenia składników, ale nie za długo, bo masa może się zwarzyć. Na koniec dodajemy wódkę.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy mocną niesłodzoną kawą. Na pierwszy kawałek biszkoptu wykładamy ok. 3/4 kremu, przykrywamy drugim nasączonym kawą kawałkiem biszkoptu i pokrywamy wierzch resztą kremu. Na wierzch ścieramy na małych oczkach czekoladę (1/4 tabliczki).
Ciasto schładzamy. Smacznego!