Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowo-wiśniowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie bez pestek 1 kg
migdały 100 g
margaryna 250 g
cukier 200 g
jajko 6 szt.
mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1 szt.
śmietanka kremowa 4 łyżki
orzechy laskowe 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo-wiśniowe

Wiśnie mogą być świeże, mrożone lub ze słoika.
Wiśnie rozmrozić, jeśli dajemy ze słoika to osączyć z kompotu. Świeże wydrylować.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na pół. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mieszając, stopniowo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami laskowymi, połączyć z masą. Dodać skórkę z cytryny, kremówkę, wymieszać.
Formę o wymiarach 21x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, na wierzchu położyć wiśnie i migdały. piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 19.06.2013 16:01
super ciacho
Pusia 19.06.2013 09:12
smacznie wygląda
Stenka 19.06.2013 08:53
apetycznie wygląda
caffee_tea 18.06.2013 23:27
Pyszne ciasto orzechowo-wiśniowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak