Ciasto orzechowo-serowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na małe co nieco dla fanów sernika i orzechów, czyli pyszne, wilgotne ciasto, przełożone aksamitnym kremem budyniowym.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto serowe

  • ser na sernik

    600 gramów
  • cukier puder

    300 gramów
  • jajko

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    1/2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kisiel cytrynowy

    1/2 opakowania

Ciasto orzechowe

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • olej

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • mąka ziemniaczna

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy mielone

    100 gramów

Masa

  • masło

    250 gramów
  • mleko

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier puder

    0.5 szklanki

Dodatkowo

  • polewa czekoladowa

    do polania
  • orzechy mielone

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie ciasta serowego:

Ucieramy masło z cukrem do białości, następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Gdy masa jest już dobrze utarta dodajemy ser, obydwie mąki, proszek do pieczenia, kisiel i wszystko dokładnie razem ucieramy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.

Przygotowany ser wykładamy na blaszkę o wymiarach 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C około 30-35 min.


Wykonanie biszkoptu orzechowego:

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy do czasu aż cukier się dokładnie rozpuści i powstanie gładka i lśniąca piana.

Do piany dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ubijamy, następnie dodajemy obydwie mąki, orzechy, olej i dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników.

Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180° do efektu " suchego patyczka". Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 blaty.


Wykonanie masy:

Obydwie mąki dokładnie mieszamy z połową mleka.

Pozostałe mleko zagotowujemy.

Gdy mleko się zagotuje, wlewamy na nie masę mączną.

Masę gotujemy na delikatnym ogniu do czasu uzyskania budyniu, cały czas mieszając.

Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puch z cukrem a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucieramy.

Postępujemy tak do czasu wyczerpania się budyniu.

Gotową masą przekładamy placki.



Przełożenie ciasta:

Pierwszy blat biszkoptu orzechowego - masa - ciasto serowe - masa - drugi blat biszkoptu orzechowego - polewa czekoladowa -orzechy.


Po przełożeniu ciasto schłodzić w lodówce.

Przed podaniem wyjąć na kilka minut z lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (60)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 08.04.2016 11:00
świetne ciasto
paula191919 23.07.2015 10:35
Pyszniutkie ciasto! UWielbiam je!
Izka192 01.04.2014 18:34
świetne i bardzo apetyczne
ao_12 05.03.2014 18:12
apetycznie wygląda,że zachęca do wypróbowania przepisu;)
magda1976 19.02.2014 21:21
fajne połączenie, ser i orzechy
Przepisy Joanny 14.02.2014 08:53
Wytworne i pyszne ciasto. Trzeba się przy nim napracować ale smak wszytko rekompensuje
Anna20 09.02.2014 13:57
smaczne :)))
Róża1 07.02.2014 20:27
wspaniałe ciasto :-)
gosiag 04.02.2014 11:04
to ciasto wyglada super.Mysle ze bedzie bardzo dobre.
gosia&gosia 02.02.2014 16:24
smacznie wyglada jutro bede piekla

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat