Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto serowe:
-
ser na serniki
60 dkg -
cukier puder
30 dkg -
jajko
6 sztuk -
mąka pszenna
1/2 łyżki -
mąka ziemniaczana
1/2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kisiel cytrynowy
1/2 opakowania -
Ciasto orzechowe:
-
jajko
5 sztuk -
cukier kryształ
1 szklanka -
olej
1/2 szklanki -
mąka pszenna
1/2 szklanki -
mąka ziemniaczana
1/2 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
masa
-
masło
25 dkg -
mleko
1 szklanka -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
mąka pszenna
1 łyżka -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
cukier puder
1/2 szklanki -
DODATKOWO:
-
polewa czekoladowa
do przyzdobienia -
orzechy mielone
10 dkg
Sposób przygotowania
Utrzeć masło z cukrem do białości,następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy.Gdy masa jest już dobrze utarta dodajemy ser,obydwie mąki,proszek do pieczenia ,kisiel i wszystko dokładnie razem ucieramy.Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.
Przygotowany ser wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180°C około 30-35 min.
Wykonanie biszkoptu orzechowego:
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę,następnie dodajemy cukier i ubijamy do czasu aż cukier się dokładnie rozpuści i powstanie gładka i lśniąca piana.
Do piany dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ubijamy,następnie dodajemy obydwie mąki,orzechy ,olej i dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników.
Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180° do efektu " suchego patyczka"
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 blaty.
Wykonanie masy:
Obydwie mąki dokładnie mieszamy z połową mleka.
Pozostałe mleko zagotowujemy.
Gdy mleko się gotuje wlewamy na nie masę mączną.
Masę gotujemy na delikatnym ogniu do czasu uzyskania budyniu,cały czas mieszając.
Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch z cukrem a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucieramy.
Postępujemy tak do czasu wyczerpania się budyniu.
Gotową masą przekładamy placki.
Przełożenie ciasta:
1 blat biszkopta orzechowego-masa -ciasto serowe.masa-2 blat biszkopta orzechowego-polewa czekoladowa-siekane orzechy
Po przełożeniu ciasto schłodzić w lodówce.
Przed podaniem wyjąć na kilka minut z lodówki.
Komentarze (60)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (50)