ciasto orzechowo-czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    1 szt
  • mąka

    1 szkl
  • mąka krupczatka

    0,5 szkl
  • cukier

    0,75 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • jajko

    5 szt
  • cukier

    0,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • mąka

    1 szkl
  • cukier

    1,5 szkl
  • czekolda gorzka

    2 szt
  • masło

    3 szt
  • spirytus

  • masa czekoladowa

    6 szt
  • jajko

    6 szt
  • orzechy

    20 dkg
  • jajka czekoladowe

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto czekoladowe: jajka ubijamy w całosci z cukrem na puch gdy podwoją swoja objętosc dodajemy przesiane maki i proszek oraz rozptopioną w kąpieli wodnej czekoladę delikatnei mieszamy i wylewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy ok 30 min. Jesli ktoś chce mozna dodac zamiast czekolady kakao.
ciasto orzechowe: białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i ubijamy następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dodajemy przesianą mąkę i mieszamy z posiekanymi orzechami. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy.

Masa: jajka ubijamy z cukrem na parze i studzimy. Nastepnie ucieramy masło i dodajemy alkoholu wg uznania ucieramy na puch i ucieramy z masą jajeczną> masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy roztopiną czekoladę. na ciasto orzechowe nakłdamy masę czekoladową na to masa jasna i na to ciasto czekoladowe dowolnie dekorujemy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ALAGOR 20.01.2013 22:50
pycha
Juleczka20 21.08.2012 08:56
pycha
artur7 19.08.2012 09:03
apetyczne
Megi 21.07.2012 10:03
mniam
jolanta19 27.06.2012 18:48
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat