Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowo-miodowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kg
margaryna Kasia 250 gram
cukier puder 200 gram
jajko 2 sztuki
miód 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Masa ORZECHOWA

orzechy włoskie 300 gram
cukier 100 gram
margaryna kostka 100 gram
miód 2 łyżki

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 3,2% 0,5 litra
cukier puder 150 gram
masło 300 gram
powidła śliwkowe 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo-miodowe

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, cukier puder, jajka, miód i sodę oczyszczoną. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Po zagnieceniu zawijamy je folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
Krok 1 - Ciasto orzechowo-miodowe foto
2
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 równe części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciast wał kujemy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C. 20 minut. Z drugą częścią postępujemy tak samo.
Krok 2 - Ciasto orzechowo-miodowe foto
3
Przygotowanie masy orzechowej.
Do rondelka wrzucamy masło, miód i cukier - podsmażamy to na niewielkim ogniu. Gdy składniki zaczną się łączyć w jedną masę dodajemy posiekane na mniejsze kawałki orzechy włoskie. Kolejną warstwę ciasta rozwałkowujemy i umieszczamy na blaszce i na wierzch wykładamy gorącą masę orzechową. Pieczemy placek z masą orzechową 20 minut.
Krok 3 - Ciasto orzechowo-miodowe foto
4
Przygotowanie masy budyniowej.
Gotujemy budyń według przepisu podanego na opakowaniu z dodatkiem cukru pudru. Pozostawiamy gotowy budyń do ostygnięcia. W misce ucieramy masło i powoli dodajemy zimną masę budyniową. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4 - Ciasto orzechowo-miodowe foto
5
Dwa placki - te bez masy orzechowej smarujemy powidłami śliwkowymi. Następnie na jeden z nich wykładamy 1/2 masy budyniowej. Potem plackiem drugim posmarowanym powidłami przykrywamy placek z powidłami i masą budyniową.
Krok 5 - Ciasto orzechowo-miodowe foto
6
Na powidła wykładamy drugą połowę masy budyniowej i następnie przykrywamy plackiem z masą orzechową. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Krok 6 - Ciasto orzechowo-miodowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak