Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo - miodowe
Kroki postępowania
550 gram mąki
2 jajka
125 gram margaryny
25 ml mleka
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Opis
Mleko, cukier, miód oraz margarynę podgrzewamy tak długo, aż wszystko rozpuści się. Studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy jajka i przestudzoną masę. Ciasto zagniatamy i dzielimy na trzy części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy dwie części ciasta - każdą osobno ok 15 minut w temp. 180 - 190 stopni.
Orzechy włoskie 300 gram
1/2 szklanki cukru
125 gram margaryny
2 łyżki miodu
Opis
Orzechy wyłupane drobno siekamy. Następnie rozpuszczamy miód, cukier i margarynę, rozpuszczamy. Do rozpuszczonych składników wsypujemy orzechy i całość dokładnie mieszamy. Trzecią część ciasta wykładamy na blachę i na wierzch wykładamy masę orzechową. Pieczemy całość ok. 20 minut w temp. 180-190 stopni.
1 opakowanie budyniu waniliowego
375 ml mleka
125 gram masła
1/2 szklanki cukru
Opis
Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Studzimy. Masło ucieramy, następnie dodajemy porcjami budyń i ucieramy na jednolitą masę.