Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowo - miodowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 550 gram
jajko 2 sztuki
margaryna 1 kostka
mleko 400 ml
miód 4 łyżki
cukier 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
orzechy włoskie 300 gram
budyń waniliowy 1 opakowanie
masło 125 gram
masa toffi 1 puszka
dżem wiśniowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowo - miodowe

Kroki postępowania

1
CIASTO
550 gram mąki
2 jajka
125 gram margaryny
25 ml mleka
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Opis
Mleko, cukier, miód oraz margarynę podgrzewamy tak długo, aż wszystko rozpuści się. Studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy jajka i przestudzoną masę. Ciasto zagniatamy i dzielimy na trzy części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy dwie części ciasta - każdą osobno ok 15 minut w temp. 180 - 190 stopni.
Krok 1 - Ciasto orzechowo - miodowe foto
2
MASA ORZECHOWA
Orzechy włoskie 300 gram
1/2 szklanki cukru
125 gram margaryny
2 łyżki miodu

Opis
Orzechy wyłupane drobno siekamy. Następnie rozpuszczamy miód, cukier i margarynę, rozpuszczamy. Do rozpuszczonych składników wsypujemy orzechy i całość dokładnie mieszamy. Trzecią część ciasta wykładamy na blachę i na wierzch wykładamy masę orzechową. Pieczemy całość ok. 20 minut w temp. 180-190 stopni.
Krok 2 - Ciasto orzechowo - miodowe foto
3
MASA BUDYNIOWA
1 opakowanie budyniu waniliowego
375 ml mleka
125 gram masła
1/2 szklanki cukru

Opis
Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Studzimy. Masło ucieramy, następnie dodajemy porcjami budyń i ucieramy na jednolitą masę.
Krok 3 - Ciasto orzechowo - miodowe foto
4
Na pierwsze ciasto wykładamy masę toffi (masę krówkową). Przykrywamy drugim ciastem, które smarujemy dżemem, a następnie kremem budyniowym. Na krem budyniowy układamy ciasto z orzechami.
Krok 4 - Ciasto orzechowo - miodowe foto
5
Smacznego
Krok 5 - Ciasto orzechowo - miodowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 27.04.2014 09:34
pyszne ciasto
EmciaPichci 17.04.2014 14:11
oj zjadłoby się ;)
dorrota 19.02.2014 22:21
jedno z lepszych ciast:)
fotoviderek 25.11.2013 07:31
Pyszne ciacho :)
czekoladka_m 24.11.2013 18:14
Idealne ciasto na zbliżające się Święta;)
matesko 17.01.2013 12:08
smaczne
matesko 16.01.2013 08:36
smaczne
Stenka 14.01.2013 09:36
takie lubię
caralajna 18.12.2012 18:03
fajne na święta
reniatka 12.12.2012 09:19
mmm juz czuje Świeta ;)
pierniczkowo 09.12.2012 14:14
wyszło świetnie:)
monisia1977 08.12.2012 08:27
dobre
cooleczka 07.12.2012 22:42
zapowiada się smacznie
pajbek 07.12.2012 21:31
W sam raz na świąteczny stół :-)
kasiaw 07.12.2012 21:30
pycha
jolanta19 07.12.2012 20:44
super
IwonaKa 07.12.2012 20:14
ale pychotka
V_kuchareczka 07.12.2012 20:07
super
babajaga1969 07.12.2012 19:42
piękne to ciacho :))
fijolek91 07.12.2012 19:42
pycha
fijolek91 07.12.2012 19:42
pycha
fijolek91 07.12.2012 19:42
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak