Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z kremem

4.9
(56)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto białe

mąka pszenna
500 gram
cukier puder
100 gram
cukier waniliowy
1 sztuka
Sklep Prymat
margaryna
200 gram
jajko
śmietana 18 proc
3 łyżki
proszek do pieczenia
1.5 łyżeczki

Ciasto ciemne

mąka pszenna
300 gram
margaryna
150 gram
cukier puder
100 gram
cukier waniliowy
1 sztuka
Sklep Prymat
żółtko jajek
2 sztuki
śmietana 18 proc
1 łyżka
kakao
1 łyżka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka

Krem

mleko
500 ml
budyń waniliowy
1 sztuka
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
cukier
4 łyżki
masło
250 gram
sok z cytryny
ekstrakt waniliowy
1 łyżka

Dodatkowo

orzechy włoskie
350 gram
dżem śliwkowy
300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z kremem

Kroki postępowania

1
Ciasto białe: Jajko utrzeć z cukrami. Dodać miękką margarynę i dalej ucierać. Dodać śmietanę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować i dodać mąkę. Mikser włączyć na najmniejsze obroty i ucierać aż zrobią się grudki. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na trzy części.
Krok 1 - Ciasto orzechowe z kremem foto
2
Ciasto ciemne: Ciasto ciemne przygotować tak jak ciasto białe. Kakao dodać razem z proszkiem do pieczenia i śmietaną. Podzielić na trzy i na 30 minut włożyć do zamrażarki.
Krok 2 - Ciasto orzechowe z kremem foto
3
Ciasto jasne rozwałkować na wielkość formy, posmarować 1/3 ilości dżemu i posypać 1/3 grubo posiekanych orzechów. Jedno ciasto ciemne zetrzeć na tarce jarzynowej i rozsypać na orzechy. Piec 18 - 20 minut w temperaturze 200 stopni.Pozostałe dwa ciasta przygotować w ten sam sposób.
Krok 3 - Ciasto orzechowe z kremem foto
4


Krem: Z mleka cukru i budyniu z mąką ziemniaczaną ugotować budyń. Masło utrzeć i partiami dodać zimny budyń. Na koniec dodać ekstrakt wanilii i sok z cytryny do smaku.
Na pierwszy placek wyłożyć połowę kremu, na krem drugi placek i reszta kremu a następnie położyć trzeci placek i lekko docisnąć. Odłożyć do schłodzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, chociaż nie jest to konieczne.
Krok 4 - Ciasto orzechowe z kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 31.03.2016 19:42
smaczne i ładne
Kolorowa 13.03.2016 19:38
fajny przepis ;)
iziona 12.03.2016 18:47
Super !!! przepis już jest w mojej ksiedze :)
Barbara13 12.03.2016 17:16
O rzesz ty! Ale pyszności
Beatris 12.03.2016 15:54
Ciasto wygląda niezwykle smakowicie:)
mirosława4 12.03.2016 15:21
prezentuje się bajecznie
joannaa24 12.03.2016 15:18
Prezentuje się świetnie
Renata9 12.03.2016 14:43
Rewelacyjne ciacho :-)
dodi 12.03.2016 14:40
przepis trafia do ulubionych, bo na pewno jest pyszne
dom-agi 12.03.2016 14:35
Wygląda pysznie!
IZABELA29 12.03.2016 14:19
Swietnie wygląda
babajaga1969 12.03.2016 14:00
bardzo pysznie wygląda i na pewno upiekę je :)) smaczne
cukiereczek 12.03.2016 13:50
to ciasto wygląda wspaniale
Janina 12.03.2016 13:34
Świetne ciasto;))
Anna169Hosz 12.03.2016 13:05
Pyszne ciacho.
Habibi 12.03.2016 12:56
Cudne ciacho :)
Krzysztof15 12.03.2016 12:26
wyglada apetycznie
Stenka 12.03.2016 10:34
Bardzo fajna propozycja, zrobię na święta
gosia56 12.03.2016 10:24
super ciasto
Ewelina1991 12.03.2016 08:40
cudowne ciasto!!!
Ifa 12.03.2016 08:30
Wygląda i smakuje zapewne rewelacyjnie! :-)
ice cubes 12.03.2016 07:59
Super, lubię takie desery :)
Agnieszka-87-25 12.03.2016 07:50
ależ ładne i równiutkie :)
Krystyna32 12.03.2016 07:45
bardzo apetyczne
Jadwiga/Jaga85 12.03.2016 06:42
Super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak