Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z jabłkami
Jabłka obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Orzechy po obraniu z łupinek, zmielić przez maszynkę do orzechów.
Zmielone orzechy przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do połączenia.
Ciasto przełożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wielkości 26/30 cm (blaszka może być mniejsza, ale nie większa,można zrobić w większej blaszce ale wtedy należy powiększyć proporcje składników).
Pieczemy najpierw w temperaturze 180 stopni.C przez 30-40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15-20 minut (najlepiej do suchego patyczka).
Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta smarujemy dżemem (smak dowolny) i posypujemy wiórkami kokosowymi.