Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z jabłkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Polecam dzisiaj smaczne ciasto orzechowe z dodatkiem jabłek. Ciasto po upieczeniu jest miękkie, a jabłka sprawiają, że jest wilgotne. Ciasto w smaku przypomina piernik, zjadając kawałek sięgniemy zaraz po drugi.

Składniki:

Potrzebne składniki:

mąka
250 gramów
cukier
250 gramów
orzechy włoskie
250 gramów
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
skórka pomarańczowa
2 łyżeczki
cynamon Prymat
0.5 łyżeczki
Sklep Prymat
jabłka
500 gramów

Dodatkowo:

dżem
1 słoik
wiórki kokosowe
50 gramów
tłuszcz do formy
1 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżek

Porada

Orzechy włoskie mielone - 250 g, Czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia, Ciasto pieczone bez jajek i tłuszczu.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z jabłkami

Jabłka obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Orzechy po obraniu z łupinek, zmielić przez maszynkę do orzechów.

Zmielone orzechy przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do połączenia.

Ciasto przełożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wielkości 26/30 cm (blaszka może być mniejsza, ale nie większa,można zrobić w większej blaszce ale wtedy należy powiększyć proporcje składników).

Pieczemy najpierw w temperaturze 180 stopni.C przez 30-40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15-20 minut (najlepiej do suchego patyczka).

Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta smarujemy dżemem (smak dowolny) i posypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:56
Dobre.
gusia1000 20.07.2019 19:53
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak