Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto 'orzechowe niebo w gębie'

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
cukier kryształ 1 szk
cukier waniliowy 1 szt
mąka pszenna 1 szk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa orzechowa

margaryna 20 dkg
cukier puder 20 dkg
białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto 'orzechowe niebo w gębie'

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Wylać ciasto na blachę i piec w 180 stopniach C ok. 30-40 min

Masa orzechowa:
Margarynę z cukrem pudrem włożyć do garnka i rozpuścić. Nie zdejmując z ognia dodać mielone orzechy włoskie i mieszać, aż zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodać 1 białko i szybko wymieszać, żeby się nie ścięło.

Gotową masę przełożyć odrazu na biszkopt

Można polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 01.06.2014 12:36
pyszne ciasto
Krysia_S 15.05.2014 08:39
MMM... To jest to ;D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak