Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "nic"

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Blaszka 27,5 X 17cm. Beza

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
ocet 1 łyżka

Ciasto kakaowe

żółtko jajek 5 sztuk
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1/2 szlanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki

Masa budyniowa

budynie śmietnkowe 2 sztuki bez cukru
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 4 łyżki
mleko 3/4 l
masło 82% 200 g

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 2 sztuki
biszkopty okrągłe 1/2 paczki
papier do pieczenia

Porada

Sama nie wiem skąd wzięła się nazwa tego ciasta ale w rodzinie męża od lat pod nią gości. Może ze względu na użycie banalnych składników które powodują że ciasto wychodzi tak dobre i słodkie. Sięgając po jeden kawałek chce się więcej i więcej.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "nic"

Kroki postępowania

1
Beza:Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
Miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści a ciasto stanie się szkliste.
Wlewamy ocet , mieszamy , odstawiamy.
Krok 1 - Ciasto "nic" foto
2
Ciasto kakaowe:Do miski wbijamy jajka , dodajemy żółtka oraz cukier , miksujemy na puszystą masę. Wsypujemy kakao , mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto łyżką.
Krok 2 - Ciasto "nic" foto
3
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , wylewamy 1/2 masy kakaowej
Na masę kakaową 1/2 ubitych białek rozprowadzając delikatnie po całości.
Krok 3 - Ciasto "nic" foto
4
Pozostałości mas wylewamy na wiech tworząc wzorki.
Krok 4 - Ciasto "nic" foto
5
Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Upieczone wyjmujemy , odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5 - Ciasto "nic" foto
6
Przekrawamy na pół wzdłuż.
Krok 6 - Ciasto "nic" foto
7
Masa budyniowa:1/2 szklanki zimnego mleka odlewamy , mieszamy z budyniami.
Resztę mleka zagotowujemy , dodajemy cukier , rozmieszane budynie oraz żółtka energicznie mieszamy do zgęstnięcia masy.
Odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem.
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku , odstawiamy w zimne miejsce.
Krok 7 - Ciasto "nic" foto
8
Na dół ciasta umieszczonego w blaszce wylewamy 1/2 masy budyniowe rozprowadzając ją po całości oraz układamy biszkopty , odstawiamy na 10 min by namiękły.
Krok 8 - Ciasto "nic" foto
9
Na biszkopty wylewamy tężejącą galaretkę.
Krok 9 - Ciasto "nic" foto
10
Na galaretkę wykładamy resztę budyniu łyżką robiąc łatki.
Przykrywamy górą ciasta.
Odstawiamy na noc do lodówki by masy dokładnie stężały.
Krok 10 - Ciasto "nic" foto
11
Gotowe ciasto wyjmujemy z blaszki , kroimy delikatnie ostrym nożem gdyż beza jest bardzo krucha.
Krok 11 - Ciasto "nic" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.11.2015 18:54
Jak na "nic" to całkiem okazałe :)
Wiesława1 30.10.2015 18:11
Fajne to "nic"
SzczyptaChili 29.10.2015 10:47
Dziękuję bardzo :) Polecam bo na prawdę pyszne :)
monika141 29.10.2015 09:46
smakowicie wygląda
Mniam 29.10.2015 09:43
Wspaniałe ciasto. Oryginalne i zapewne bardzo smaczne :)
Ifa 29.10.2015 06:00
Ładne mi nic, ciasto wysokie i smakowo bogate, pycha!
Barbara13 29.10.2015 00:05
Ładnie mi nic,na sam widok ślinka cieknie
Jadwiga/Jaga85 28.10.2015 23:08
Piękne ciasto!
MałaMi89 28.10.2015 22:11
Niby nic.. a ja lubię takie proste ciasta :)))
Renataj 28.10.2015 21:45
Prezentuje się pysznie:)
Grazyna0211 28.10.2015 19:08
świetne ciasto
Renata9 28.10.2015 17:48
Smaczne ciacho :-)
Aannkaa82 28.10.2015 17:36
Super ciacho :)
RenataZ-et 28.10.2015 16:46
wygląda extra!
joannaa24 28.10.2015 16:27
Ta nic to sama pyszność
GOSIA18 28.10.2015 15:03
Nie takie "nic", pyszne
wyattearp 28.10.2015 14:00
super ciacho
as28 28.10.2015 13:49
fajne ciacho
Joannasz3190 28.10.2015 13:30
Pyszności :)
ada.la 28.10.2015 13:10
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak