Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krem

serek mascarpone 500 g
śmietana 36% 400 ml
cukier puder 10 łyżek
olejek śmietankowy kilka kropel

dodatkowo

biszkopty podłużne 26 szt
herbata czarna do nasączenia biszkoptów
brzoskwinie w puszce 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 1-2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Na dno tortownicy układamy połowę biszkoptów, które nasączamy herbatą. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, olejek śmietankowy oraz mascarpone i ucieramy mikserem do połączenia składników. Połowę kremu nakładamy na biszkopty i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy pozostałe biszkopty, które również nasączamy herbatą. Następnie nakładamy pozostały krem. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy na mniejsze części i układamy na cieście. Dwie galaretki rozpuściłam w 3 szklankach gorącej wody. Gdy galaretki zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto. W przepisie użyłam 2 galaretek, ale niestety nie zmieściły się do blaszki, także myślę że jedna galaretka by wystarczyła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 25.10.2017 12:47
pyszne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak