Ciasto na pizze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • drożdże

    4 dag
  • woda

    1/8 litr
  • olej

    8 łyżeczek
  • czosnek2

    2 ząbki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najlepiej robi mi się w misce więc taki sposób proponuję, natomiast oczywiście jak ktoś woli stolnice też się da :).
Mąkę przesiać od razu do miski, zrobić dziurkę, zagłębienie, włożyć rozdrobnione drożdże i dolać ciepłej wody. Nakrywamy ściereczka i dajemy ciastu jakieś 30 minut na wyrośnięcie. Po tym czasie dodajemy olej, zmiażdżone ząbki czosnku oraz sól, mieszamy wszystko i ponownie dajemy ciastu około 30 minut na wyrośnięcie.

Wałkujemy i już :)

Ostatnio wycinam pizze w różne kształty... Okrągła mi się znudziła :)
Polecam kształt \"sercowy\" na wspólną kolacje.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat