Ciasto mocno cytrynowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło/margaryna

    250 g
  • cukier

    1 i 1/4 szklanki
  • mąka tortowa

    1 i 3/4 szklanki
  • jajko

    4
  • mąka kukurydziana

    4 łyżki
  • cukier puder

    1/3-1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cytryny

    3
  • sól

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

3 nieduże cytryny sparzyłam.
Z jednej ścięłam skórkę przy pomocy zestera w cienkie wiórki. Z owocu wycisnęłam sok. Skórkę wrzuciłam ją do rondelka, dodałam 1/4 szkl. cukru i 3 łyżki wody i połowę soku, smażyłam 15 min. na niedużym ogniu po czym wyłowiłam na ręcznik papierowy żeby ją osączyć a następnie obtoczyłam w niewielkie ilości cukru. Odłożyłam żeby wyschła. Z syropu pozostałego ze smażenia, reszty soku z tego owocu i cukru pudru utarłam lukier.

Z pozostałych dwóch cytryn starłam skórkę na drobnych oczkach a z owoców wycisnęłam sok.

Miękkie masło (albo margarynę) ucierałam na puszystą masę dodając 1 szkl. cukru. Gdy masa zbielała dodawałam kolejno 2 jajka i dwa żółtka, cały czas miksowałam. Następnie dodałam 1 szkl. mąki, sok i skórkę z dwóch cytryn a gdy składniki się połączyły resztę mąki z solą, proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą. Z 2 białek ubiłam sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją w ciasto. Przelałam je do blaszki (13x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. godziny, może troszkę dłużej, w piekarniku nagrzanym do 180st. C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdziłam ciasto metodą patyczka - gdy wbity w środek po wyjęciu jest suchy - ciasto jest upieczone.
Gdy nieco przestygło polałam je lukrem i posypałam smażoną skórką.
Pęknięcie podłużne ciasta przez środek jest normalne przy tego rodzaju wypiekach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 09.02.2017 23:11
dobre do kawy
Bożena Matuszczyk 29.01.2017 00:00
Ja tez lubie cytrynowe ciasta,chociaż mało je piekę z powodu domowników.;)
[email protected] 24.09.2016 22:08
Na zimę jak znalazł
IZABELA29 22.09.2016 22:36
Lubie takie
KORAL 20.08.2016 20:13
ulubione ciasto mojej mamy
pestka 09.08.2016 07:38
lubię takie desery
Ada-Gaba 30.04.2016 20:33
Pysznie wygląda
IZABELA29 23.03.2016 11:07
Taką babeczke bym zjadła
staropolanka5 08.11.2015 23:20
wysmienite ciacho
Kasnaj 10.07.2015 21:15
pysznie u Ciebie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat