Ciasto mleczno-maślane na pierogi słodkie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • mleko

    1 szkl.
  • sól

    duża szczypta
  • masło

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagrzać mleko i rozpuścić w nim cukier waniliowy, sól oraz miękkie masło.
Na stolnicę wysypać mąkę, w środku zrobić dołek i wlać mleko - zarobić i wygnieść delikatne jednolite ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i tzrymać w cieple przez 30-60 minut.
Po tym czasie rozwałkować niezbyt grubo, podsypując dodatkową mąką.
Wycinać krążki i nadziewać serem lub owocami.
Gotować partiami w lekko osolonej wodzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Norgiusz 21.12.2012 18:02
świetne
Habibi 22.05.2012 07:57
<b>Zapraszam serdecznie do przeglądania mojej księgi :) *** Napewno każdy znajdzie tutaj coś smacznego dla siebie :)</b>

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat