Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Mleczna Droga

5.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
To doskonały deser dla całej rodziny. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Nikt mu się nie oprze.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 4 sztuki
cukier 0.5 szklanki
mąka 0.75 szklanki
olej 6 łyżek
kakao 1.5 łyżki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
ocet 1 łyżka

Masa:

mleko 125 mililitrów
cukier wanilinowy 1 opakowania
mleko w proszku 1 szklanki
cukier puder 2 łyżki
masło 200 gramów

Dodatkowo:

krem czekoladowo-orzechowy 150 gramów
orzechy laskowe 80 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Mleczna Droga

1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam likierem czekoladowym.

2. Masa mleczna: Mleko zagotowuję razem z cukrem waniliowym. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlewam zimne mleko. Ucieram. Następnie dodaję mleko w proszku. Wszystko razem ucieram. Masą mleczną przekładam upieczone biszkopty.

3. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni. Uprażone orzechy siekam nożem. Wierzch ciasta smaruję kremem orzechowo- czekoladowym. Gotowe ciasto posypuję orzechami laskowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak