Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masa krówkowa 1 puszka
krakersy 2 duże paczki
migdały w płatkach 200 gram

Masa budyniowa

mleko 3,2% 1 litr
mąka pszenna 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 sztuka
cukier 3/4 szklanki
masło 250 gram

Masa śmietanowa

śmietana 30% 0,5 litra
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 2 opakowania

Porada

Deser do zrobienia bez piekarnika :) Najlepiej zrobić je dzień wcześniej wtedy krakersy bardziej zmiękną.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowe

Kroki postępowania

1
Przygotowanie masy budyniowej
Po 1,5 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie roztrzepać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać przygotowaną, roztrzepaną masę i stale mieszając zagotować. Przygotowaną masę wystudzić. Po wystudzeniu masę budyniową połączyć z masłem.
Krok 1 - Ciasto migdałowe foto
2
Przygotowanie masy śmietanowej
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Powstałą masę na 15 minut wstawiamy do lodówki.

Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy krakersy, tak, żeby przykryły całe dno. Na krakersy wykładamy masę budyniową połączoną z masłem i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów.
Krok 2 - Ciasto migdałowe foto
3
Na krakersy rozsmarowujemy masę krówkową. Układamy kolejną warstwę krakersów. Następnie wyjmujemy bitą śmietanę z lodówki i równomiernie rozsmarowujemy ją na warstwie krakersów.
Krok 3 - Ciasto migdałowe foto
4
Na suchej patelni lekko podsmażamy płatki migdałów. Posypujemy nimi wierzch ciasta, czyli na bitą śmietanę. Przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywcza i wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. Po wyjęciu z lodówki kroimy na kawałki i ciasto nadaje się do spożycia.

Smacznego :)
Krok 4 - Ciasto migdałowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak