Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Marysieńka

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Idealne ciasto na jesienne, chłodne dni. Ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową z wkładką orzechową oraz polewą czekoladową.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 6 szt.
mąka pszenna 0.5 szklanki
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Wkładka orzechowa

orzechy posiekane 1.5 szklanki
białko 5 szt.
cukier 0.5 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do nasączenua

woda pomarańczowa 1 szklanka

Krem budyniowy

mleko 0.5 litra
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 0.5 szklanki
żółtko jajek 5 szt.
mąka ziemniaczana 1.5 łyżki
masło 200 g

Polewa czekoladowa

czekolada mleczna 2 tabliczki
masło 0.5 kostki
śmietana 18% 0.5 szklanki
galaretka wiśniowa 0.5 opakowania
orzechy posiekane 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Marysieńka

1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 25 minut w 175C. Blaszka 25x36. Po upieczeniu przecinamy na pół.

2. Warstwa orzechowa: Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Wsypać orzechy, mąkę, proszek i mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180C i pieczemy ok 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed włożeniem na ciasto nasączyć.


3. Masa budyniowa: 1/2 szklanki mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną, wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce budyń ciągle ucierając aż powstanie aksamitny krem. Masę podzielić na 2 części.

4. Polewa czekoladowa: czekoladę i masło przełożyć do rondla, rozpuścić. Gdy nieco ostygnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklankę wrzącej wody, wymieszać i dodać orzechy włoskie. Ostudzić i wylać na ciasto.

Przełożenie: biszkopt- masa budyniowa- warstwa orzechowa- masa budyniowa- biszkopt-polewa czekoladowa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak