Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Marysieńka
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 25 minut w 175C. Blaszka 25x36. Po upieczeniu przecinamy na pół.
2. Warstwa orzechowa: Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Wsypać orzechy, mąkę, proszek i mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180C i pieczemy ok 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed włożeniem na ciasto nasączyć.
3. Masa budyniowa: 1/2 szklanki mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną, wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce budyń ciągle ucierając aż powstanie aksamitny krem. Masę podzielić na 2 części.
4. Polewa czekoladowa: czekoladę i masło przełożyć do rondla, rozpuścić. Gdy nieco ostygnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać lekko tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklankę wrzącej wody, wymieszać i dodać orzechy włoskie. Ostudzić i wylać na ciasto.
Przełożenie: biszkopt- masa budyniowa- warstwa orzechowa- masa budyniowa- biszkopt-polewa czekoladowa.